Tradiční chorvatská jídla a špičkové chorvatské pokrmy
06.09.2018.
Pro mnoho turistů je jedním z důvodů pro návštěvu určitého místa gastronomie. Většina turistů, kteří navštěvují novou, neprozkoumanou destinaci, se těší na pokusy o tradiční pokrmy typické pro určité místo nebo region. Tento blog je určen lidem, kteří cestují nebo plánují cestovat do jednoho z chorvatských regionů a chtějí ochutnat chutné chorvatské tradiční pokrmy. Připravili jsme přehled chorvatské tradiční kuchyně s recenzí nejlepších domácích pokrmů z masa a mořských plodů, které doporučujeme zkusit.
Masové a drůbeží maso
Jehněčí na šveste
Jehněčí maso ("Janjetina na ražnju") nemůže být připsáno jako typické jídlo pro určitý region nebo destinaci v Chorvatsku, ačkoli je často podáváno v Dalmácii a především na ostrově Pag, kde je určitě nejznámějším místem . Jehněčí jezdec je také připravován v Lika a Gorski kotar, ale i v dalších částech Chorvatska, takže pokud cestujete po staré cestě během letních měsíců, určitě se setkáte s mnoha restauracemi, které nabízejí tuto pochoutku. Pečené jehněčí jezdec je jedním z nejkrásnějších pokrmů, které můžete vyzkoušet v Chorvatsku a v ideálním případě se nejlépe podává s mladou cibulkou, brambory a domácími rajčaty.
Istrijské fíži s hlízy
Istrijská fuži s lanýži je tradiční pokrm pocházející z Istrie. Fuži je typ těstovin, který se typicky připravuje na Istrii, který se připravuje řezáním těstovin na kotletcích o šířce přibližně 3 cm a jeho diagonálním řezáním, aby se získaly kosočtverečné formy. Hrušky v Chorvatsku lze shromažďovat pouze na Istrii a dávají tomuto pokrmu jedinečnou chuť. Fuzi s lanýži se nejlépe podává s extra panenským olivovým olejem a sklenicí istrijského vína Malvazija.
Dalmatinska Pašticada
Jednou z typických jídel Dalmácie a jejího okolí je dalmatská pašticada. Pašticada je připravena z telecího masa, která je vařená v omáčce obohacené sušenými švestkami a podává se širokými nudlemi nebo knedlíky. Důrazně doporučujeme vyzkoušet tento vynikající pokrm, který je tradičně připraven k oslavě důležitých událostí, jako jsou svatby, svátky nebo křtiny.
Telecí pod pekom
Ačkoli chobotnice je pravděpodobně nejznámější pokrm připravený pod zvonečkem, rozhodně není jediný. Pod zvonečkem se připravuje mnoho různých pokrmů a nejznámější je telestina pod pekom ("teletina ispod peke"). Podobně jako v případě chobotnice ispod peke ("chobotnica ispod peke") se obvykle připravuje s bramborami, které jsou současně pečené a vařené. Je těžké popsat chuť, které má toto jídlo, a proto doporučujeme, abyste to vyzkoušeli.
Pečené Zagorski strukli
Zagorski strukli je pokrm pocházející z chorvatského regionu Zagorje, který se nachází severně od Záhřebu. Zagorski strukli je mísa, kterou lze připravit dvěma způsoby - vařené nebo pečené. Zagorski strukli se skládá z těstovin a čerstvého kravského sýra pečeného v troubě. Přestože byl původně vytvořen v oblasti chorvatského Zagorje a jeho okolí, dnes můžete najít strukle po celém Chorvatsku, protože díky vynikající popularitě se recept rozšířil i do dalších regionů. Pro zachování autochtonního receptury Zagorski strukli každoročně organizují kraje Krapina-Zagorje a Agentura pro rozvoj Zagorje událost nazvanou Štruklijada, která shromažďuje milovníky rozpoznatelných pochoutků chorvatského Zagorje.
Krůtí s mlinci
Krůtí s mlinci ("purica s mlincima") je tradiční chorvatská jídla, která se běžně připravuje v oblasti Záhřebu, obvykle pro svátky a slavnostní příležitosti a pochází z Međimurje. Tato lahodná jídla se nejlépe podává ve venkovských domácnostech, kde se stále připravuje tradičním způsobem - pečená krůta se podává s ručně zpracovanými mlinci smíchanými s tuky z pražených krůt.
Sarma
Sarma je pokrm z mletého masa smíchaný s rýží, která je vařená a podávána zabalená do listu nakládaného zelí. Přestože sarma pochází z Bulharska, kde se maso vaří v listu čerstvého zelí, tradiční chorvatský způsob přípravy zahrnuje nakládané zelí. Existuje mnoho způsobů přípravy tohoto jídla a kromě sarmy, jeden velmi známý typ tohoto jídla je arambaša nebo arambašići, typicky připravený ve městě Sinj. Arambašići je obvykle připravena na různé oslavy, včetně rytířské hry Sinjska Alka.
Čobanac a guláš z venku
Přestože jsou klíčovým přísadám, které se používají při přípravě čobanaku a gulášu z venku, jsou odlišné, oba tyto pokrmy jsou připraveny podobným způsobem - v kotlích na otevřeném ohni. Obě pokrmy jsou typické pro kontinentální část Chorvatska a pocházejí z Maďarska. Maďarské slovo "gulyás" v překladu znamená pastýř, z čehož pochází chorvatská verze slova "čobanac". Přestože se původní guláš připravuje z hovězího a skopového masa, přes různé oblasti se příprava guláše rozšířila na další druhy masa včetně zvěřinového masa. V Chorvatsku je nejznámější guláš vyrobený z jelena nebo divočáka, který je ideálně podáván s knedlíky ("lovačke knedle").
Domácí kuřecí polévka
V Chorvatsku najdete různé polévky typické pro některé oblasti. Například si můžete vyzkoušet lahodnou rybí polévku nebo polévku domácí rajčat v Istrii nebo Dalmácii, v Lice a Gorski Kotar můžete jíst polévku z houb, a v severní Chorvatsku polévku z dýně nebo domácí polévky. Nicméně, nejlepší polévka, kterou můžete vyzkoušet v Chorvatsku, je domácí kuřecí polévka. Pro skutečně domácí chuť polévky, která se obvykle připravuje s různou zeleninou, včetně mrkve, petrželky a celeru, je nutné použít domácí kuře.
Rybí a mořské plody
Chobotnice pod pekom
Chobotnice pod pekom ("hobotnica ispod peke") je jednou z nejlepších chorvatských jídel, které můžete vyzkoušet v Chorvatsku. Peka ("peka") je nástroj pro přípravu lahodných pokrmů, ve kterých jsou ingredience současně vařené a pečené. Tento typ přípravy jídla nakonec vyústí s lahodnou chobotnicí a bramborami. Můžete ochutnat chobotnice pod zvonek v restauracích v Dalmácii a na Istrii, stejně jako v rybích restauracích v kontinentálním Chorvatsku. Nicméně naše doporučení je navštívit jednu z mnoha venkovských domácností, které tuto trasu připravují podle tradičního receptu. Kromě tohoto jídla je chobotnice často připravena na salát jako předkrm. Chobotnice na salátu je další známá dalmatská specialita.
Brudet
Brudet (někdy nazývaný "brujet") je pokrm z čerstvých mořských plodů, který se obvykle připravuje z mořských ryb, úhořů a skupin, ale nejlépe se vyrábí z různých druhů čerstvých mořských plodů. Brudet je poněkud složitější středomořská verze rybářské polévky, ve které se několik druhů ryb vaří společně v hrnci. Brudet pochází z italského brodetto, který, jak se rozšířil mezi Jadranem, změnil jméno. Obvykle se podává s polentou nebo žganci.
Černé risotto
Černé risotto není nádobí typické pouze pro Chorvatsko. To lze nalézt také v jiných středomořských zemích, jako je Itálie a Španělsko. Černé risotto vyrobené z mořských plodů z Jaderského moře má však zvláštní chuť, v níž si jistě užijete. Typické mořské plody, které vstupují do tohoto pokrmu, zahrnují sépie, Jadranské chobotnice, slávky a krevetky.
Buzara
Buzara je typické dalmatské jídlo, které lze připravit z různých hlavních surovin. Nejčastěji používanými složkami jsou krevety a měkkýši (obvykle se připravují z mušlí). S výjimkou hlavní složky obsahuje toto vynikající jídlo extra panenský olivový olej, drobné pečivo, domácí bílé víno a malé množství mořské vody z mušlí. Tuto jídlo si můžete vyzkoušet ve všech částech pobřeží Jaderského moře a v ideálním případě je podáváno se sklenkou domácího bílého vína.
Ryby na grilu
Gradele je kovová mřížka používaná k grilování ryb a / nebo masa přes otevřený oheň a je typická pro chorvatské pobřeží Jaderského moře. Jednou z nejznámějších pokrmů připravovaných na "stupnici" jsou rybí ryby. Příprava různých čerstvých mořských plodů na "stupnici" je tradiční způsob přípravy ryb na pobřeží Jaderského moře. Nejčastěji se v Dalmácii připravují oráda, brancin, škarpina a sardinky. Před podáváním je ryba ochucena omáčkou z domácího olivového oleje, petrželky a domácího česneku.
Fiš paprikaš
Fiš paprikaš je místem typickým pro Slavonia a Baranja a je připravena se sladkovodními rybami. Podle původní receptury tohoto lahodného jídla jsou hlavními složkami nejméně dva druhy ryb, nejčastěji kapry, sumce a šťuka, paprika, rajčata, domácí víno a různé koření. Fiš paprikaš se často připravuje v kotli na otevřeném ohni a Slavonie a Baranja jsou tradičně připraveny na Štědrý večer. Fiš paprikaš se podává s domácími těstovinami a je ideálně podáván s domácími bílými víny.
Nakonec je důležité poznamenat, že toto není komplexní seznam tradičních chorvatských jídel, které doporučujeme vyzkoušet během Vaší dovolené v Chorvatsku. Tento seznam špičkových chorvatských jídel neobsahuje lahodné pokrmy jako je prosciutto, kulen, sýr z ostrova Pag ("paški sir"), burek, čevapčići, slané sardinky, tuňákový salát, plněná paprika, zákusky Zagrebački, fritula, kremšnita, strudel s třešněmi nebo jablky a dalšími vynikajícími jídly. Pokud bychom chtěli zahrnout všechny chorvatské charakteristické pokrmy, byl by to poměrně dlouhý blog. V tomto blogu jsme s vámi sdíleli naše oblíbené pokrmy, které odlišují chorvatské jídlo od potravin v jiných destinacích v Evropě nebo ve světě.
Tagy: jídlo, tradiční jídlo, tradiční kuchyně, špičkové chorvatské pokrmy, maso, ryby
Rádi bychom slyšeli vaše připomínky, příběhy a zkušenosti v Chorvatsku v níže uvedených komentářích