Objevte gastronomickou nabídku, kulinářské zvyky a nejkvalitnější vína a olivový olej, které si můžete vychutnat při návštěvě Dalmácie, Istrie a zbytku Chorvatska
Kontinentální kuchyně je typická pro rané proto-slovanské kořeny a novější kontakty se zavedenými školami gastronomie - maďarština, vídeňská a turecká. Mísařské produkty, sladkovodní ryby a zelenina dominují.
Pobřežní oblast se vyznačuje vlivy Řeků, Římanů, Illyrů a pozdějších středomořských kuchyní - italských a francouzských. Je zde mnoho specialit z mořských plodů (chobotnice, sépie, chobotnice, krevety, humry ...) připravené různými způsoby, olivovým olejem, prosciuttem, různými druhy zeleniny, dalmátskými víny jako Babić, Malvasia, Prosecco a Vrbnik Žlahtina. slavný Maraschino.
In 2008, the national culinary team participated for the first time in the world encounter of chefs and pastry chefs, the Culinary Olympics held in Erfurt, Germany, and won the bronze medal.
Istrijský a dalmatský olivový olej je výjimečný, extra špičková kvalita. Rostoucí význam cestovního ruchu v Istrii a Dalmácii zaujímá mimořádně panenský olivový olej a olivovníky, které můžete navštívit během svého pobytu v Chorvatsku. V říjnu a v listopadu se můžete podílet i na sklizeň oliv a vyzkoušet místní zvyky a tradiční způsob života. Nejběžnější odrůdy oliv jsou Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istrijská Bjelica, Karbonača, Moražola, Oblica, Rošinjola a Žižolera.
Istrie a Kvarner jsou známé pro výrobu prémiových vín: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, bílé a šedé Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), Vrbnik Žlahtina (Krk). Vinařství Kozlović z Momjan má dlouhou tradici v produkci Malvasie, Muscat a Terran. V posledních letech je velmi oblíbené vinařství Katunar z Vrbniku, které vyrábí Žlahtinu, červené víno a šampaňské.
Dalmácie je bohatá na domácí odrůdy hroznů. Mezi nejznámější vína patří: Babić a Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština a Grk (Korčula), Vugava a Plavac Mali (Vis), Plavac a Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac) víno Proška a světově proslulé vysoce kvalitní víno Dingač. Mezi nejznámější vinice patří Vinařství Plančić z Hvaru, Zemědělská kooperativní vinařství Jedinstvo, Vinařství Toreta z Korčuly, která chovala domácí druhy odrůd Pošip a Rukatac. Vinařství Plenković každoročně vyrábí přibližně 300 000 lahví Zlatni Plavac.